Ik ben een blog begonnen om genealogische informatie betreffende Noord Veluwese geslachten met elkaar te delen. Te denken valt aan stambomen, oude foto’s en andere informatie over personen uit het verleden die in dit gebied woonden. Het gaat dan met name over de plaatsen Hattem, Wezep, Wapenveld, Heerde, Epe, Oldebroek, Oosterwolde, Doornspijk, Elburg en Nunspeet met alle bijbehorende buurtschappen. Natuurlijk kan er ook van alles over aangrenzende plaatsen zoals en eventueel Kamperveen (Ov) en Zalk (Ov) besproken worden omdat deze plaatsen vaak nauw verweven zijn met de Noord-Veluwe.

Het plan is om de komende tijd artikelen te plaatsen over zaken die ik de laatste jaren gevonden heb in de diverse archieven die ik interessant vond. De eerste “blogs” zijn intussen een feit. Daarnaast heb ik een aantal transcripties geplaats en ik hoop dat er nog velen gaan volgen. Ik werk aan veel dingen tegelijk waardoor het soms lang kan duren voordat iets af is.

Graag zou ik hier informatie verzamelen, delen en doorgeven betreffende inwoners van de Noord-Veluwe van de periode van voor de 2e wereldoorlog tot zo ver als men maar terug kan in vinden in de beschikbare bronnen in archiefinstellingen. Met name het Gelders Archief en de lokale streekarchieven zijn hierin een ware schatkamer van informatie. Ook voor beginners zou hier advies geven kunnen worden over hoe en waar te zoeken. De eerste zoektocht is vaak nog niet zo moeilijk. Voor veel gegevens kunnen we bij nog in leven zijnde oudere familie leden terecht. Met die gegevens van bijvoorbeeld ouders of grootouders over de overgrootouders kan al vrij eenvoudig op internet een zoektocht gestart worden en is het vaak niet al te moeilijk om met behulp van bijvoorbeeld de website https://www.wiewaswie.nl/ al voorouders terug te vinden tot begin 19e eeuw. Zelfs is daar wellicht al het een en ander te vinden over voorouders die geboren zijn in de 18e eeuw. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan doop, huwelijk en overlijdens akten. Daarna word het vaak al lastiger om voorouders te vinden. Men kan dan de zoektocht voorzetten door het raadplegen van DTB (Doop, Trouw en Begraaf) boeken. Vaak had men nog geen achternaam en word het zoeken op patroniemen. Bijvoorbeeld Jan was een zoon van Hendrik en werd dan Jan Hendriksen of een variant daarop. Met een beetje moeite moet het wel mogelijk zijn om in deze regio je voorouders terug te kunnen vinden tot begin 18e eeuw of zelfs veel verder terug. Men hoeft daarvoor niet perse van adel te zijn. Ook van eenvoudige plattelanders is veel geregistreerd door de eeuwen heen. Erg interessant kan ook zijn om eens andere bronnen zoals belasting registers en rechterlijke archieven te raadplegen. Verder zou het goed zijn om elkaar daarin te helpen. Ik heb de laatste 2 decennia veel genealogische gegevens verzameld over onze voorouders. Mochten er vragen zijn of zit je met een vastgelopen onderzoek dan kan ik misschien verder helpen? Maar… het leukste blijft natuurlijk zelf zoeken!